Alcea rosea - Stokrose

Stokrose må vel siges at være en ægte klassiker i blomsternes verden. Jeg har altid haft stokroser i haven og på billederne ovenfor ses de tre farvevarianter, jeg har i haven pt. Det sjove er, at jeg startede med kun at have en type, nemlig den næsten sorte Alcea rosea nigra, men dens frøbørn har altså udviklet sig noget anderledes end moderplanten og den oprindelige sorte er nu væk.

Stokroser trives bedst i fuld sol og kan gro de fleste steder, men hvis de står for tørt får de nemt stokroserust, som ødelægger bladene og gør planterne triste at se på. Hvis den står frit skal den opbindes for ikke at vælte. De har tendens til at være kortlivede og flere af dem er kun toårige, men de sår sig selv, så de forsvinder sjældent helt fra haven. Min erfaring er, at de fyldte typer er væsentlig mere sarte og kortlivede end de enkelte, som ofte holder i mange år.

Stokroser blomstrer fra midt på sommeren til først på efteråret og findes i et utal af farver. Med sin store højde er den flot til at dække for fx et plankeværk eller lign.

Type: Toårig eller staude
Farve: Mange forskellige
Højde: 150-250 cm.
Blomstring: Juli - september
Placering: Solrigt i almindelig god havejord
Formering: Frøformering (nemt) såvejledning 1